ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ

  • 1971 - Ο ΝΙΞΟΝ (χωρίς έγκριση από το Κονγκρέσο) καταργεί τον χρυσό σαν αντίκρισμα του Δολλαρίου
  • 1944 -BRETTON WOODS συμφωνία (το Δολλάριο έγινε το ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ + ΔΝΤ δημιουργήθηκε)
  • 1929 - Η Μεγάλη ΥΦΕΣΗ
  • 1913 - FEDERAL RESERVE (ιδιωτικός οργανισμός χωρίς αποθεματικά, σε καμουφλάζ Κεντρικής τράπεζας)

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Tο Κινέζικο νόμισμα "απελευθεροποιείται"



Στο ραντάρ μας το Κινέζικο νόμισμα που θα "αφεθεί" στις δυνάμεις της αγοράς.

Τι σημαίνει αυτό για μας? Θα ακριβύνουν τα εισαγόμενα από την Κίνα?

Πρώτα από όλα να διευκρινισουμε ότι το Yuan είναι μια μονάδα του Κινέζικου νομίσματος RMB (Renminbi : ¥ κωδικός: CNY). Δηλαδή όπως η Αγγλική Στερλινα (Sterling) είναι το νόμισμα και η λίρα Αγγλίας (British pound) είναι μια μονάδα του.

Δεύτερον, το Κινέζικο νόμισμα δεν είναι νόμισμα αποθεματικό, δεν μπορείς να το αγοράσεις ελεύθερα στην αγορά (να ανοιξεις λογαριασμο σε Χουάν), και μέχρι προτεινος η συνναλαγματική του αξία σε σχεση με τα αλλά νομίσματα ήταν προκαθορισμενη και κρατιόταν σε πολύ στενά όρια διακυμάνσεων. Με απλά λόγια με παρεμβάσεις (αγορά-πώληση συνναλάγματος) κρατιόταν το χουάν σταθερό έναντι των άλλων νομισμάτων.

Δεν θα επεκταθώ τώρα σε ανάλυση του λόγου της απελευθερωσης τωρα και των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία της Κίνας. Μόνο θα πώ ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι εμείς που μόνο εισάγουμε από την Κίνα προιόντα, θα καταλάβουμε μεγάλη διαφορά. Για τον απλούστατο λόγο ότι το μεγαλύτερο μέρος της τιμής-κόστους που πληρώνει ο καταναλωτης δεν εξαρταται τόσο από τη συνναλαγματική διαφορα, αλλά εξαρταται περισσότερο από το κόστος μεταφοράς, αποθηκευσης, και διαφήμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου