ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ

 • 1971 - Ο ΝΙΞΟΝ (χωρίς έγκριση από το Κονγκρέσο) καταργεί τον χρυσό σαν αντίκρισμα του Δολλαρίου
 • 1944 -BRETTON WOODS συμφωνία (το Δολλάριο έγινε το ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ + ΔΝΤ δημιουργήθηκε)
 • 1929 - Η Μεγάλη ΥΦΕΣΗ
 • 1913 - FEDERAL RESERVE (ιδιωτικός οργανισμός χωρίς αποθεματικά, σε καμουφλάζ Κεντρικής τράπεζας)

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

5 σχόλια:

 1. Μαρία Κοντογιάννη4 Μαΐου 2010 - 1:54 π.μ.

  Πολύ ενδιαφέρον, κυρία Έφη! Θα μπορούσες να κάνεις κι ένα αντίστοιχο να μας εξηγήσεις τι είναι τα περίφημα spreads?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το εχω στο νου.
  Και να εξηγησω με απλα λογια τη σχεση τιμων ομολογων με επιτόκια. Η τιμη πεφτει, το επιτοκιο ανεβαινει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αφού όταν πέφτει η αξιοπιστία του δανειζόμενου αυξάνεται το κόστος δανεισμού και πέφτει η αξία του εκ/ρεμούς χρέους που κρατούν ήδη οι δανεισταί γιατί δεν εγγυώνται οι τελευταίοι για μικρούς δανειζόμενους έτσι ώστε αφένός να αυξήσουν την αξία των πορτοφολιών τους καθώς και την αξία των εξασφαλίσεων πού κρατούν? Α και γιατί στον εύρυθμο αυτό κόσμο που πιστεύει στην ορθολογιστική και αντικειμενική κοστολόγιση των αγορών, υπάρχουν CDS? Σε κάθε περίπτωση η εγκυρότητα της άποψης του γνωμοδοτούντος δεν απαιτεί κάποια απόσταση / ανεξαρτησία του ιδίου απο το αντικείμενο της γνωμοδότησής του (αντικείμενο - αντικειμενικό κλπ.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εγραψες πολλα και καλα.
  Μεγαλη συζητηση θα χρειαστει.
  Ας θεσουμε μόνο μερικά ερωτήματα, για τώρα¨
  Ποια ειναι η σχεση της αγοράς κρατικών ομολόγων και των μηχανισμων δανεισμου των ιδιωτων που μόνο σε ένα βαθμο είναι εμπορευσιμοι?
  Γιατί η αγορά των CDS υπάρχει στη χονδρική μόνο?
  Γιατί τα rating agencies είναι μονοπώλιο 3 εταιρειών?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κατευθείαν στο ψητο εε? Θα ήθελα να προσθέσω και ένα subερώτημα στο 1ο "για τώρα": Εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η συνολική αξία μιάς εταιρείας δεν επιρρεάζεται απο το ποσοστό δανεισμού. Συμβαίνει το ίδιο και με τα κράτη η μήπως είχαμε δίκιο σε εκείνο το paper (νομίζω κοινό) που δείξαμε ότι αν οι μέτοχοι διαφέρουν απο τους δανειστές η αυξηση του δανεισμού μειώνει την αξία αφού εισάγει επιπλέον αβεβαιότητα στην μοιρασιά της ανεπιρρέαστης κατά τα άλλα αξίας. Δηλαδή πόσο θα πλήρωνες για μια ¨"κορόνα παίρνεις 100 - γράμματα παίρνεις 10" και πόσα θα πλήρωνες εσύ κ ένας φίλος που παίζετε συναιτερικά το ίδιο παιχνίδι αλλά μοιράζεστε τα κερδισμένα (που προφανώς και δεν αλλάζουν λόγω του συναιτερισμού) με βάση μια ζαριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή